×

Ikke medlem?
Bli medlem her

×

- Partenes ansvar

YS-lederen er ikke enig med likestillingsombud Sunniva Ørstavik om at Stortinget må vedta å øke kvinnelønningene. - Partenes ansvar, svarer Kvalheim.

Både NRK Morgennytt og Nyhetsmorgen i NRK P2 hadde likelønnsdebatten som ett av sine hovedoppslag tirsdag 15. november, med YS-leder Tore Eugen Kvalheim som gjest i studio.

I følge NRK mener likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik at Stortinget må vedta å øke lønningene fordi lønnsoppgjørene ikke fungerer for underbetalte kvinnegrupper. Måten lønnsoppgjørene skjer på, forsinker likelønnen, i følge Ørstavik.

YS-leder Tore Eugen Kvalheim synes ikke dette er en god ide: - Nei, det synes jeg ikke. Det skal fortsatt være partenes ansvar. Likelønn er ikke noe man kan vedta. Det er en hard kamp over lang tid. Lønnsoppgjøret i 2010 hadde likelønn i fokus. Resultatet ble slik at mange kvinner fikk mer enn mennene.

NRK vil vite om Kvalheim ikke synes fremgangsmåten er noe defensiv: - Nei, det må være slik at dette ansvaret ligger hos partene i arbeidslivet, men det tar tid. Og så er det også slik at vi ikke er helt enige om hva likelønn er. Det er en av utfordringene, svarer YS-lederen.

- Hvis man sammenligner kvinner og menns lønn på tvers av sektorene, har vi en utfordring. Men sammenligner vi kvinners og menns lønn i samme bedrift eller virksomhet, finner vi små forskjeller mellom kjønnene, påpeker Kvalheim overfor NRK, men mener han da at Ørstaviks definisjon av likelønn er feil?

- Hvis vi definerer likelønn slik likelønnskommisjonen har gjort det, får vi en utfordring. Det er kanskje også grunnen til at vi ikke fikk en likelønnspott sist. Vi har fokus på likelønn i lønnsoppgjørene. Vi gutta må stå tilbake for kvinnene i hver enkelt sektor. Det er et langvarig arbeid, sier han videre.

YS-lederen mener en likelønnspott ikke vil løse saken alene, og viser til at flere forhold virker inn på kvinners lønnsnivå: Mangelen på faste stillinger, heltidsstillinger og likestilling i hjemmet.


Share Share Share

Medlem

SkL blir større og sterkere i Skatteetaten - og samarbeidet med Delta kan nå bli til noe mer

I arbeidet med å videreutvikle samarbeidet mellom SkL og Delta er anbefalingen til arbeidsgruppen at SkL går inn i Delta som en selvstendig organisasjon fra januar 2022. Det er SkLs landsmøte som eventuelt vil ta den beslutningen i løpet av 2021. Dersom de sier ja, vil 2022 være et prøveår før en endelig løsning blir fra 2023. 

Billån for SkL-medlemmer

Ønsker DU deg ny bil til jul? Hos Nordea får du som SkL-medlem et ekstra godt tilbud med lav rente på billånet, fra 2,85% nom. rente!

 
What do you want to do ?
New mail

YS’ likestillingspris 2020 går til Norske Kvinners Sanitetsforening for deres arbeid med kvinnehelse

- Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) har bidratt til forskning på kvinners helse i over 50 år. Arbeidsmetoden har hele tiden vært enkel og effektiv: Å drive samfunnsopplysning om det konkrete behovet og å samle inn midler for å dekke det, sier Hans-Erik Skjæggerud, juryleder for YS’ likestillingspris.

SkL - Skatteetatens Landsforbund

Grønland 4
0188 Oslo

Denne siden benytter cookies

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å støtte din brukererfaring. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted, samtykker du til vår bruk av inforsjonskapsler. Detaljer

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

Utviklet av Imaker as