×

Ikke medlem?
Bli medlem her

×

- Partenes ansvar

YS-lederen er ikke enig med likestillingsombud Sunniva Ørstavik om at Stortinget må vedta å øke kvinnelønningene. - Partenes ansvar, svarer Kvalheim.

Både NRK Morgennytt og Nyhetsmorgen i NRK P2 hadde likelønnsdebatten som ett av sine hovedoppslag tirsdag 15. november, med YS-leder Tore Eugen Kvalheim som gjest i studio.

I følge NRK mener likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik at Stortinget må vedta å øke lønningene fordi lønnsoppgjørene ikke fungerer for underbetalte kvinnegrupper. Måten lønnsoppgjørene skjer på, forsinker likelønnen, i følge Ørstavik.

YS-leder Tore Eugen Kvalheim synes ikke dette er en god ide: - Nei, det synes jeg ikke. Det skal fortsatt være partenes ansvar. Likelønn er ikke noe man kan vedta. Det er en hard kamp over lang tid. Lønnsoppgjøret i 2010 hadde likelønn i fokus. Resultatet ble slik at mange kvinner fikk mer enn mennene.

NRK vil vite om Kvalheim ikke synes fremgangsmåten er noe defensiv: - Nei, det må være slik at dette ansvaret ligger hos partene i arbeidslivet, men det tar tid. Og så er det også slik at vi ikke er helt enige om hva likelønn er. Det er en av utfordringene, svarer YS-lederen.

- Hvis man sammenligner kvinner og menns lønn på tvers av sektorene, har vi en utfordring. Men sammenligner vi kvinners og menns lønn i samme bedrift eller virksomhet, finner vi små forskjeller mellom kjønnene, påpeker Kvalheim overfor NRK, men mener han da at Ørstaviks definisjon av likelønn er feil?

- Hvis vi definerer likelønn slik likelønnskommisjonen har gjort det, får vi en utfordring. Det er kanskje også grunnen til at vi ikke fikk en likelønnspott sist. Vi har fokus på likelønn i lønnsoppgjørene. Vi gutta må stå tilbake for kvinnene i hver enkelt sektor. Det er et langvarig arbeid, sier han videre.

YS-lederen mener en likelønnspott ikke vil løse saken alene, og viser til at flere forhold virker inn på kvinners lønnsnivå: Mangelen på faste stillinger, heltidsstillinger og likestilling i hjemmet.


Share Share Share

Medlem

Dette er YS fire krav til ny regjering om rettferdig omstilling

- Vi må sikre at omstillingen vi nå gjør av arbeidslivet blir rettferdig, og at den skjer på arbeidstakernes premisser. Derfor stiller YS helt konkrete krav til den regjeringen som skal styre landet de fire neste årene, sier YS-leder Erik Kollerud.

SkL ønsker flere med på laget!

Vervekampanje i perioden 1. september – 30. november.

 

 

YS på Arendalsuka: Politikerdebatt om funn i Arbeidslivsbarometeret

Hvordan utviklet arbeidslivet seg under koronapandemien? Og hva mener politikerne kunne vært gjort annerledes, hvis de kunne skru klokka tilbake?

SkL - Skatteetatens Landsforbund

Grønland 4
0188 Oslo

Denne siden benytter cookies

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å støtte din brukererfaring. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted, samtykker du til vår bruk av inforsjonskapsler. Detaljer

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

Utviklet av Imaker as