×

Ikke medlem?
Bli medlem her

×

Likestillingspris til Aden

YS' likestillingspris 2011 tildeles Amal Aden for hennes modige innsats som varsler. Aden får overrakt prisen under YS-konferansen i dag.

Foto: Erik Norrud

YS' likestillingspris skal stimulere til økt innsats i arbeidet for å fremme likestilling og like muligheter for alle, uansett kjønn, alder eller minoritetstilknytning. Amal Aden får prisen for sin uredde måte å varsle om destruktive forhold på.

- Amal Aden er et forbilde for mange, ikke bare minoritetskvinner. Hun har gått og går i spissen for å synliggjøre undertrykking av både somaliske og andre kvinner med minoritetsbakgrunn. Aden krever likestilling og respekt og mener det må være et viktig mål at alle kvinner skal ha samme frihet som menn, sier YS-lederen.

- Aden har vært opptatt av å ta avstand fra flerkoneri og satt søkelys på kvinner og barns fremtid når de opplever vold i hjemmet. Hun viser både mot og tar samfunnsansvar, uttaler Kvalheim.

Amal Aden er norsk-somalisk forfatter og tolk. Hun er født i det nordlige Somalia i 1983, vokste opp som gatebarn i hovedstaden Mogadishu og kom til Norge i 1996. Hun har gått offentlig ut med at hun er lesbisk og uttalte i den forbindelse at hun gjorde det for at unge, homofile og etniske minoritetspersoner skal se at det er mulig å leve åpent. “Hvis det bidrar til noe bra for ungdommer som sliter med sin legning, så får det koste hva det koste vil. Det er så utrolig få homofile og lesbiske minoritetspersoner som er synlige der ute”, uttalte Aden den gang.

Amal Aden er et pseudonym fordi hun frykter represalier ved å stå frem med eget navn. Aden har mottatt flere drapstrusler for sine bøker og uttalelser. Amal Aden har gitt ut følgende bøker:
- Se oss - bekymringsmelding fra en ung norsksomalisk kvinne (2008)
- ABC i integrering (2009)
- Min drøm om frihet (2009)
- Det skal merkes at de gråter (2011)

Fakta om YS’ likestillingspris
YS’ likestillingspris ble innstiftet i 1988, og var frem til 2005 en pris som kun handlet om likestilling mellom kjønnene. Fra 2006 ble statuttene endret til å innbefatte et mer utvidet likestillingsbegrep:

Formålet med prisen er å stimulere til økt innsats i arbeidet for å fremme likestilling og like muligheter for alle, uansett kjønn, alder eller minoritetstilknytning (f.eks. etnisitet, seksuell orientering eller nedsatt funksjonsevne). 

Med likestilling mener vi alle tiltak som virker til å rette opp skjevheter i forholdet mellom de forskjellige gruppenes muligheter til samfunnsdeltakelse, utdanning, arbeid og faglig utvikling.

Prisen kan gis til enkeltpersoner, grupper, organisasjoner samt private eller offentlige virksomheter, og både innen- og utenlands.

Prismottaker må ha gjort en fortjenestefull innsats innenfor ett eller flere av disse områdene. Det forutsettes at kjønnsperspektivet er et vesentlig element i prismottakerens virke.
 
YS’ likestillingspris er tidligere tildelt:
1988:  Professor Berit Ås
1989:  Kvinnelandslaget i fotball
1990:  Folkemusikeren Annbjørg Lien
1991:  Forsker Else Skjønsberg
1993:  Bjørnar Sellevold, næringssjef i Andøy kommune
1994:  «Kvinnebanken» Nettverkskreditt i Lofoten
1995:  Biskop Rosemarie Köhn
1996:  Fatma Bhanji Jynge, prosjektdirektør i Forsvarets relokalisering Gardermoen
1997:  Maria Anna Knothe, leder Center for the Advancement of Women, Warszawa
1998:  Brit Fougner, tidligere kontorsjef i Likestillingsrådet m.m.
1999:  Fakhra Salimi, leder for MiRA-senteret
2000:  Mette Janson, journalist i NRK
2001:  Kadra, aktivist i kampen mot kjønnslemlestelse
2002:  Oslo kommune (som likestillingsbevisst arbeidsgiver)
2003:  Eva Joly, spesialråd i Justisdepartementet
2004:  Ingvill Merete Stedøy, faglig leder Nasjonalt senter for matematikk i opplæringen
2005:  Skattedirektør Bjarne Hope
2006:  Agenda X, senter for ungdom med etnisk minoritetsbakgrunn
2007:  Liv Jessen, leder for Pro Sentret
2008:  Ansgar Gabrielsen, tidl. statsråd
2009:  Margreth Olin, filmskaper og forfatter
2010:  Marion Arntzen og Harald Sundby, drivere av Stensveen ressurssenter og Anette Sagen, skihopper


Share Share Share

Medlem

Dette er YS fire krav til ny regjering om rettferdig omstilling

- Vi må sikre at omstillingen vi nå gjør av arbeidslivet blir rettferdig, og at den skjer på arbeidstakernes premisser. Derfor stiller YS helt konkrete krav til den regjeringen som skal styre landet de fire neste årene, sier YS-leder Erik Kollerud.

SkL ønsker flere med på laget!

Vervekampanje i perioden 1. september – 30. november.

 

 

YS på Arendalsuka: Politikerdebatt om funn i Arbeidslivsbarometeret

Hvordan utviklet arbeidslivet seg under koronapandemien? Og hva mener politikerne kunne vært gjort annerledes, hvis de kunne skru klokka tilbake?

SkL - Skatteetatens Landsforbund

Grønland 4
0188 Oslo

Denne siden benytter cookies

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å støtte din brukererfaring. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted, samtykker du til vår bruk av inforsjonskapsler. Detaljer

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

Utviklet av Imaker as