×

Ikke medlem?
Bli medlem her

×

YS Stat-konferansen: - Trepartssamarbeid når det passer

- Det blir lagt merke til på alle nivåer når regjeringssjefen sier trepartssamarbeidet er viktig, men så tydelig viser at dette bare gjelder når det passer, sa YS Stats leder, Pål Arnesen i sin åpningstale til YS Stats konferanse tirsdag.


Pål N. Arnesen på YS Stat-konferansen

Pål N. Arnesen utfordrer statsråd Sanner på å bedre partssamarbeidet i sin åpningstale på YS Stat-konferansen. Foto: Steinar Myhre Knutsen

Tekst: Liv Hilde Hansen

Tittelen på årets konferanse i YS Stat er de tre F-ene: Fornye, forenkle og forbedre. På talerlisten står blant annet statsråd Jan Tore Sanner, riksrevisor Per Kristian Foss, tidligere Høyrepolitiker Kåre Willoch og tidligere LO-leder Yngve Hågensen.

- YS Stat og forbundene ser mørke skyer i horisonten. De beveger seg relativt raskt og kan utvikle seg til uværsskyer om de får lov, sa Pål N. Arnesen i sin åpningstale.

- Partsamarbeidet lokalt forutsetter likestilt deltakelse, innflytelse og tillit, sa han.

Bekymret over synkende organisasjonsgrad
- En forutsetning er organisasjonsgraden, som ikke må bli lavere. Vi er heller ikke fredet i statlig sektor. Organisasjonsgraden synker også hos oss, sa Arnesen.

Han viste til YS Arbeidslivsbarometer, som viser at andelen uorganiserte som kan tenke seg å bli medlem i en fagforening, synker. Og andelen medlemmer som kan tenke seg å bli tillitsvalgte, faller dramatisk.

- Argumentet er "manglende generell interesse for fagforeningsarbeid"; det argumentet har gått forbi "tar for mye tid". Begge disse utviklingene er foruroligende, sa Arnesen.

Utfordrer statsråd Sanner
- Selvsagt skal og må vi gå i oss selv for å se hva vi kan gjøre for å snu dette, så absolutt har vi et ubenyttet potensiale som må utløses, men myndigheter og arbeidsgivere må også bidra med sitt, sa Arnesen.

- Utfordringen går her i dag til statsråden og statens personaldirektør, sa Arnesen og utdypet:

- Det blir lagt merke til på alle nivåer, sentralt og lokalt, når regjeringssjefen sier at trepartssamarbeidet er viktig, men viser så tydelig at det gjelder bare når det passer de. Partene lokalt blir påvirket av dette. Det handler om å bygge tillit. Statsrådens ønske om å gi partene lokalt større handlingsrom med støtte fra oss sentralt, blir vanskelig å få igjennom om dette innebærer en økt bruk av styringsrett og på bekostning av den enkeltes medvirkning eller den formelle medbestemmelsen nedfelt i Hovedavtalen, understreket Arnesen.

- Slutt opp om streiken 28. januar
Lederen for YS Stat avsluttet med å oppfordre medlemmene til å slutte opp om den politiske streiken 28. januar:

- For første gang siden 1998 mobiliserer vi medlemmene til å gi uttrykk for sin misnøye med regjeringens politikk – i dette tilfelle de foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven. Mye kan og skal sies i denne saken. Jeg håper dette ender godt for både arbeidstakerne og arbeidslivet! Ditt bidrag, til både deg selv og kommende arbeidsgenerasjoner, er å stille opp 28. januar. Følg med på mittarbeidsliv.no, oppfordret Arnesen.


Share Share Share

Medlem

Vinnere av ipad og høyttaler

SkL har i høst hatt vervekampanje. Nå kan vi endelig avsløre heldige vinnere av ipad og høyttaler.

SkL blir en del av Delta

Etter et vellykket prøveår har et enstemmig landsstyre i SkL besluttet å bli en selvstendig organisasjon i Delta.

Hans-Erik Skjæggerud ny YS-leder

YS-kongressen valgte i dag Hans-Erik Skjæggerud til ny leder.
Lizzie Ruud Thorkildsen er valgt som ny nestleder.

SkL - Skatteetatens Landsforbund

Lakkegata 23
0187 Oslo
Kart

Denne siden benytter cookies

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å støtte din brukererfaring. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted, samtykker du til vår bruk av inforsjonskapsler. Detaljer

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

Utviklet av Imaker as