×

Ikke medlem?
Bli medlem her

×

Elsker velferdsstaten - mener statsansatte er overflødige

Over 8 av 10 nordmenn har benyttet seg av statlige tjenester de siste 6 månedene og setter stor pris på velferdsstaten. Allikevel mener nordmenn at statsansatte er overflødige og har lav status.


- Det er noe ironisk med dette. Folk er ikke klar over hvor mange statlige tjenester de benytter seg av, og ser ikke folkene bak, sier Pål Arnesen, leder av YS Stat.

I en undersøkelse utført av Norstat i forbindelse med kampanjen #jegerstatsansatt svarer 8 av 10 nordmenn at de har brukt statlige tjenester i løpet av de siste seks månedene. De har for eksempel utstedt pass, fått arbeidsledighetstrygd, vært på statlig bibliotek eller søkt høyere utdanning. 8 av 10 er også fornøyde med den norske velferdsstaten. Samtidig viser tallene lunkne holdninger til statsansatte i Norge. 4 av 10 mener statsansatte er mindre effektive og jobber mindre enn ansatte i privat sektor.

Arnesen i YS Stat vil knuse det han mener er myter om statsansatte.

– Det er veldig mange myter der ute. For eksempel er det en oppfatning om at alle statsansatte er byråkrater. Det er feil. Statsansatte er alt i fra byråkratene til bibliotekarene, tollerne, tolkene, ansatte i kriminalomsorgen, politiet, barnevernet, ansatte i NAV og militært og sivilt personell i Forsvaret. Hver dag jobber 160 000 menn og kvinner for å levere velferdstjenester til det norske folk. Jeg er stolt over jobben vi gjør, og jeg er stolt av å være statsansatt, sier Arnesen.

Elsker norsk velferd og statlige tjenester
Det norske velferdssystemet framsnakkes ofte. I 2007 omtalte den amerikanske filmskaperen Michael Moore den norske velferdsstaten som så skremmende bra at han ikke ville ha den med i dokumentaren «Sicko», da han mente amerikanerne ikke ville tro det de så.

Skal vi tro den nye undersøkelsen er også nordmenn svært fornøyde med tjenestene staten tilbyr. Hele 8 av 10 svarer positivt på utsagn som «norsk statlig sektor gir meg en følelse av trygghet», «norsk statlig sektor bidrar til vår høye velferd» og «Norge har et sikkerhetsnett som følger opp de som faller utenfor arbeidslivet». Tidligere statsminister Kåre Willoch mener statsansatte gjør en svært viktig jobb.

- Staten løser utrolig mange store og små oppgaver for at vi skal få gode liv. Helt fra kloke råd til de folkevalgte som styrer, til trygghet og gode tjenester - er avhengig av dyktige ansatte i staten, sier Willoch.

Lav status
En jobb i staten har lenge blitt ansett som en trygg og sikker arbeidsplass, men har likevel hatt lav status blant arbeidstakere. Hele 7 av 10 svarte i undersøkelsen at statsansatte ikke har høyere status enn de fortjener. Kommunal- og Moderniseringsminister, Jan Tore Sanner, mener at statsansatte gjør en viktig jobb og at staten er en god arbeidsplass for ambisiøse arbeidstakere.

- Statsansatte er på jobb for samfunnet og for hver enkelt av oss. En typisk statsansatt har høy utdanning og mye engasjement for jobben sin. Noen har dress, andre har lilla skjerf. Ingen er kjedelige, alle er viktige. Sammen har vi startet arbeidet med å fornye, forenkle og forbedre offentlig sektor – til beste for medarbeiderne og innbyggerne, sier Sanner.

Menn mest negative
Menn er spesielt kritiske til statlig ansatte. Over 5 av 10 mener statsansatte jobber mindre enn ansatte i privat næringsliv, 5 av 10 mener statsansatte er mindre effektive og 5 av 10 mener en stor andel statsansatte er overflødige. Kvinner er derimot mer positive. Kun 3 av 10 mener de fleste statsansatte er overflødige.

- Hvorfor menn er så negative er vanskelig å si. At kvinner ser verdien av statsansatte overrasker meg derimot ikke. Det er mange kvinner som er ansatt i statlig sektor. De vet at jobben de gjør er viktig, sier Arnesen i YS Stat.


Share Share Share

Medlem

Dette er YS fire krav til ny regjering om rettferdig omstilling

- Vi må sikre at omstillingen vi nå gjør av arbeidslivet blir rettferdig, og at den skjer på arbeidstakernes premisser. Derfor stiller YS helt konkrete krav til den regjeringen som skal styre landet de fire neste årene, sier YS-leder Erik Kollerud.

SkL ønsker flere med på laget!

Vervekampanje i perioden 1. september – 30. november.

 

 

YS på Arendalsuka: Politikerdebatt om funn i Arbeidslivsbarometeret

Hvordan utviklet arbeidslivet seg under koronapandemien? Og hva mener politikerne kunne vært gjort annerledes, hvis de kunne skru klokka tilbake?

SkL - Skatteetatens Landsforbund

Grønland 4
0188 Oslo

Denne siden benytter cookies

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å støtte din brukererfaring. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted, samtykker du til vår bruk av inforsjonskapsler. Detaljer

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

Utviklet av Imaker as