×

Ikke medlem?
Bli medlem her

×

YS Stats konferanse: - Pensjon blir tema i oppgjøret

- Jeg håper og tror at vi finner en løsning gjennom forhandlingsveien under vårens hovedoppgjør, men en av utfordringene kommer til å bli pensjon.


Pensjon, medbestemmelse og vold mot offentlige ansatte var tema i åpningstalen til Pål Arnesen, leder i YS Stat, på YS Stat-konferansen. Foto: Steinar Myhre Knutsen

Tekst: Liv Hilde Hansen

- Den offentlige tjenestepensjonen bygger ikke opp under arbeidslinja. Og unge har en lite forutsigbar pensjon å se frem til, sa Pål N. Arnesen da han åpnet YS Stats konferanse i dag.

- Kan staten som arbeidsgiver ha slike uforutsigbare nivåer på tjenestepensjonsordningene særlig lenger? Neppe! Kan vi som representerer de ansatte forsvare en lønns- og vilkårspakke på dagens nivå særlig lenger? Neppe! Vi kan ikke vente på den store pensjonsevalueringen i 2017, argumentere YS Stats leder i sin åpningstale.

- YS Stat er klare for en gjennomgang av tjenestepensjonsordningen. Dette må gjøres av partene sammen, understreket Arnesen:

- Vi kan ikke konkludere før den jobben er gjort, poengterte Arnesen.

YS Stat setter medbestemmelse på dagsorden
- Dere har hørt det før og kommer til å høre det fremover: Medbestemmelse blir viktig fremover. Regjeringen har vært tydelige på at de vil støtte opp om trepartssamarbeidet. Her er medbestemmelse en av grunnpilarene, sa Arnesen.

YS Stat mener at medbestemmelsen og intensjonene i Hovedavtalens er satt under press i mange virksomheter. Derfor inviterer YS Stat til medbestemmelseskonferanse 6. mars, med plass til både tillitsvalgte og lederne i deres bedrifter.

I følge YS Stat blir det satt stadig sterkere krav til mål- og resultatstyring i mange etater. Da er det viktig at medbestemmelsen ikke setter begrensninger, men er et virkemiddel for å nå målene.

Vil forhindre vold og trusler mot offentlig ansatte
Vold og trusler mot offentlig ansatte er et annet tema YS Stat ønsker å løfte frem.

- Vold og trusler mot ansatte i for eksempel NAV, skatteetaten, fengselsvesenet, tolletaten og UDI er et stort problem. Dette skjer både i direkte kontakt med brukerne, eller på sosiale medier, sa Arnesen.

- Vold og trusler mot offentlig ansatte er en stor sak, og som vi må se nærmere på. Arbeidslivets parter bør samarbeide om å følge opp dette, mente lederen for YS Stat.


Share Share Share

Medlem

INGEN STREIK I STATEN

Torsdag ettermiddag kom YS Stat til enighet med staten om en lønnsøkning på mellom 2,7 og 2,8 prosent. Dette ble klart etter en krevende mekling, mange timer på overtid. 

Fare for streik – departementene kan bli rammet

Rundt 170 YS-medlemmer i departementene tas ut i streik hvis meklingen i lønns-oppgjøret i staten ikke fører frem. SkL tar ikke ut medlemmer i første fase av en streik.

Statsoppgjøret: 2000 YS-medlemmer kan bli tatt ut i streik

YS Stat tar ut rundt 2000 medlemmer i streik hvis meklingen senere denne måneden ikke fører fram.

SkL - Skatteetatens Landsforbund

Grønland 4
0188 Oslo

Denne siden benytter cookies

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å støtte din brukererfaring. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted, samtykker du til vår bruk av inforsjonskapsler. Detaljer

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

Utviklet av Imaker as