Årets hovedoppgjør endte med en ramme på 3,84%, med virkningstidspunkt fra 1. mai.
YS-forbund advarer mot å innføre minstelønn
Venstre foreslår at det innføres nasjonal minstelønn for å bekjempe sosial dumping.

Arnfinn Korsmo, 1. nestleder i YS-forbundet Negotia. Foto: Terje Bergersen
– Ingen tvil om at forslaget er godt ment, men det vil undergrave det mest grunnleggende prinsippet i norsk arbeidsliv, nemlig den frie forhandlingsretten mellom partene, sier Arnfinn Korsmo, 1. nestleder i YS-forbundet Negotia.
Venstre foreslår å innføre nasjonal minstelønn, begrunnelsen er at det skal bidra til å bekjempe sosial dumping
- Intensjonen bak forslaget er godt. Problemet er imidlertid at dette er å angripe det mest grunnleggende prinsippet i norsk arbeidsliv, nemlig at lønnsforhandlinger skal skje mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Negotia vil derfor på det sterkeste advare mot at dette blir gjeldende politikk, sier Arnfinn Korsmo, 1. nestleder i YS-forbundet Negotia. – Problemstillingen om å bekjempe dumping er i midlertid viktig. Her er det flere ting som kan gjøres bedre, og nye tiltak vi må vurdere. Fra vårt ståsted er styrking av Arbeidstilsynet det vi aller først vil prioritere: både med hensyn til ressurser og verktøy for å føre tilsyn. Enda viktigere er det også å benytte allmenngjøring av tariffavtaler innen områder/fag som er særskilt utsatt for sosial dumping.
Venstre er blitt partiet som oftest motarbeider faglige rettigheter
- Det har de siste årene skjedd en åpenbar utvikling i arbeidslivspolitikken i Norge. Dette henger ikke minst sammen med at dagens utfordringer er annerledes enn de vi så for få år siden. Det vi opplever er imidlertid at Venstre er partiet som i minst grad har endret politikk, og som på flere områder opprettholder gårsdagens løsninger; blant annet krav om økt midlertidighet, liberalisering av arbeidsmiljøloven og kutt i sykepenger, sier Negotia-nestlederen: - Også denne bakgrunnen gjør oss litt spørrende til om det ligger andre begrunnelser bak forslaget om å innføre minstelønn. Er det egentlig forsøk på et skritt mot å frata partene forhandlingsretten de har?
Utfordringer fremover er rett til å stå lenger i arbeid og gjensidig fleksibilitet og betalt overtid
- En av de største utfordringene Norge faktisk står overfor, er tilgang på arbeidskraft. Dette vil øke i takt med den demografiske utviklingen. Det vi derfor i fellesskap bør rette politisk oppmerksomhet mot, er retten til å stå lenger i jobb – fremfor å bli sparket ut som frisk og villig arbeidskraft, sier Korsmo: - Videre må vi få et arbeidsliv som legger til rette for mulighet til å kombinere arbeid- og familieliv. Da er fleksibilitet viktig. Men dette må skje på begge parters premisser. Forutsetningen er da at man får betalt for den overtiden man jobber. Her er det fortsatt mye ugjort.